Rundveehouderij

Nieuws 263 x bekeken 1 reactie

'Weidemelk moet efficiënte boer al snel 4 of 5 cent meer opleveren'

Zeewolde - Wil de productie van weidemelk goed renderen voor een efficiënt werkende boer die nu veelal opstalt, dan is al snel een premie nodig van 4 of 5 cent per kilo.

Dit schat Alexander van Rouwendaal, directeur van Vecozuivel in. De huidige premie van een halve cent per kilo is veel te laag, meent hij. Verplichte weidegang van melkvee levert al snel een aantal meerkosten op tegenover opstallen, stelt Van Rouwendaal, die behalve zuivelmanager ook boerenzoon is. Hij noemt extra uitgaven voor diergezondheid, extra arbeid en een lagere voerefficiëntie als voorbeeld.

Ook wil het er bij hem niet in dat weidegang altijd duurzamer is, behalve misschien maatschappelijk gezien. Probleem bij weidemelk is wel dat het moeilijk is om in de huidige markt de genoemde meerkosten terug te verdienen. De marges in het tussensegment zuivel zijn smal, al proberen supermarkten en zuivelverwerkers daar verandering in aan te brengen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    We praten over een verhoging van 4 cent per liter melk, hoeveel is dit in het schap waar de melk na eerst het percentage vet te hebben terug gebracht met ca. 1 % , 4 ct of anders gezegd ca. 5 %heeft de consument dit niet over voor zijn "mooi" aangeklede landschap, dan moeten ze stoppen met zeuren en genoegen nemen met super efficiente Mega stallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.