Rundveehouderij

Nieuws

Wales schuift ruimen dassen op de lange baan

Cardiff – De – nieuwe – regering van Wales heeft het ruimen van dassen in de strijd tegen runder-tbc opnieuw op de lange baan geschoven.

Minister van milieu John Griffiths wil dat een groep van onafhankelijke deskundigen eerst alle wetenschappelijke gegevens opnieuw beoordeeld voordat over een eventuele ruimactie wordt besloten. De Farmers Union of Wales is woedend over het nieuwe uitstel.

De vorige regering van Wales had al besloten tot het op beperkte schaal ruimen van dassen. Dat ruimen zou eind mei beginnen maar werd enige maanden uitgesteld omdat de Dassen Stichting opnieuw naar de rechter was gestapt. Tegelijkertijd zouden dan de maatregelen tegen runder-tbc in de veewereld zelf verder worden verscherpt.

De nieuwe bewindslieden schuiven het ruimen van de beschermde das, in heel Groot-Brittannië al vele jaren een heikel onderwerp, opnieuw voor zich uit. ”We gaan niet ruimen voordat de onderzoekscommissie klaar is met haar werk,” aldus Griffiths, die hoopt dit najaar een rapport op tafel te hebben. De bewindsman voegt daar wel aan toe ’dat deze regering volledig toegewijd blijft aan het bestrijden van de runder-tbc .”

Volgens de FUW heeft wetenschappelijk onderzoek duidelijk aangetoond dat het ruimen van dassen een effectief middel is tegen de verdere verspreiding van runder-tbc . ”Het laatste wetenschappelijke rapport van april versterkt dat nog eens. Veehouders worden vernietigd door deze ziekte die bovendien tot steeds grotere kosten leidt,” stelt vice-voorzitter Brian Walters. Hij wijst er daarbij op dat veel wordt gesproken over een vaccin ’maar dat een bruikbaar vaccin dat werkt nog steeds niet tevoorschijn is gekomen’.

Of registreer je om te kunnen reageren.