Rundveehouderij

Nieuws 319 x bekeken

Verbod op stalgordijnen

Den Haag – De Arbeidsinspectie verbiedt de verkoop en levering van onbeveiligde stalgordijnen. Dat heeft de inspectie per direct besloten naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen.

Het verbod geldt voor stalschermen die niet zijn afgeschermd of beveiligd tegen beknelling. Fabrikanten die dergelijke schermen hebben geleverd, moeten afnemers direct op de hoogte stellen van de gevaren. Ze moeten bovendien oplossingen aanbieden voor het probleem.

Als onbeveiligde stalsystemen niet veilig gemaakt kunnen worden, dan moet het systeem buiten werking worden gesteld. Als fabrikanten de stalschermen niet voor eind juni kunnen voorzien van afschermingen of beveliging, moeten ze de apparatuur terugnemen. De Arbeidsinspectie zal steekproefsgewijs controleren op de naleving van de nieuwe maatregel.

De maatregel wordt genomen na ongelukken waarbij jonge kinderen bekneld raakten in de schermen, met de dood tot gevolg. In mei 2010 en mei 2011 overleden kinderen in Haaksbergen en Den Velde (Gramsbergen) bij het oprollen van het doek.

In mei van dit jaar bleek al dat niet alle automatische stalgordijnen op melkveebedrijven zijn voorzien van een verplicht CE-keurmerk. De Arbeidsinspectie is vorig jaar al begonnen met een onderzoek naar de veiligheid van de stalgordijnen.Een van de problemen met de stalgordijnen is dat ze worden aangestuurd door weerstations. Daardoor is onvoorspelbaar wanneer de gordijnen op- of afrollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.