Rundveehouderij

Nieuws 436 x bekeken

Veehouderij beperkte productie via slacht

Zoetermeer - De Nederlandse melkveehouderij heeft in de eerste vijf maanden van 2011 de productie beperkt door meer vee te laten slachten.

Dat blijkt uit cijfers van de PVE over de runderslachtingen in die periode. Ten opzichte van dezelfde periode van 2010 is er meer en gemiddeld jonger geslacht.

Het totale aantal Nederlandse runderslachtingen is in de eerste vijf maanden van dit jaar uitgekomen op 188.000 stuks. Dat is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 13 procent meer. Aldus blijkt uit de gegevens die het productschap ontvangt van de slachterijen met meer dan 75 slachtingen per week. In mei zijn er bijna 35.500 runderen geslacht, 3000 meer dan in april.

Van al deze slachtingen betrof het tot en met mei voor 90 procent melkkoeien. Dat is vergeleken met vorig jaar 2 procent meer. In 2011 is het aantal geslachte melkkoeien tot nog toe ruim 15 procent groter dan vorig jaar. Binnen de voornaamste categorieën melkkoeien die naar de slacht gaan, te weten de leeftijdsgroepen 3,5 tot 5 jaar, 5 tot 7 jaar en 7 jaar en ouder, loopt het verschil met vorig jaar terug naarmate de koeien ouder worden. Zo zijn er dit jaar al ruim 47.000 koeien van 3,5 tot 5 jaar geslacht. Dat is ruim 20 procent meer dan vorig jaar en zelfs nog 3 procent meer dan in 2009, een jaar met veel meer runderslachtingen dan 2010. Van de categorie koeien van 5 tot 7 jaar zijn er tot en met mei 46.600 geslacht, bijna 14 procent meer dan in 2010.

Van oude koeien van 7 jaar en ouder zijn er 39.400 geslacht, een plus ten opzichte van 2010 tot en met mei van bijna 10 procent. De trend naar jonger slachten is vooral duidelijk waar te nemen vanaf maart. Dit duidt op productiebeperking, wat dan ook tot uitdrukking is gekomen in de vanaf dat tijdstip gereduceerde melkaanvoer. De dit jaar relatief hoge slachtprijzen hebben dit verder gestimuleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.