Rundveehouderij

Nieuws

VVD, CDA en SGP willen einde extra opslag geitenmest

Den Haag - De extra lange opslagtermijn van geitenmest van melkgeitenbedrijven die besmet zijn met Q-koorts moet worden ingekort. Daarvoor pleiten SGP, VVD en CDA voor.

Volgens de partijen is er geen aanleiding meer om de mest extra lang op te slaan op bedrijven. “Uit onderzoek blijkt dat door vaccinatie tegen Q-koorts de uitscheiding van de bacterie vermindert. Daarnaast zijn er in akkerbouwgebieden waar de geitenmest wordt aangewend geen extra besmettingen met Q-koorts. Er is hierdoor geen grond meer om de mest extra lang op te slaan”, aldus Elbert Dijkgraaf van de SGP. Omdat de regels voor geitenhouders wel voor problemen leiden, diende hij mede namens de VVD en CDA een motie in.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zegt de opslagtermijn niet te willen inkorten, zolang er geen advies is van de deskundigencommissie Q-koorts. “Ik verwacht volgende week een nieuw advies van de deskundigencommissie. De huidige maatregelen zijn ook genomen op basis van het deskundigenadvies”, aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.