Rundveehouderij

Nieuws 378 x bekeken 5 reacties

'Opstallers voeren Bucklerdiscussie'

Steenwijk – Melkveehouders die kiezen voor volledig opstallen van hun vee en stellen dat ze zo efficiënter werken, kunnen best gelijk hebben.

Toch voeren ze een soort Buckler-discussie. Ze verliezen de discussie, want de maatschappelijke wens is weidegang.

Dat zei bestuursvoorzitter Cees ’t Hart van Frieslandcampina tijdens een discussie met jonge melkveehouders van het Nederlands Agrarisch Jongerenkontakt (NAJK) bij Delaval.

Volgens ’t Hart is het overigens helemaal niet erg al een deel van de leden van Frieslandcampina kiest voor opstallen. Welke consequenties dat moet hebben, is aan de coöperatie om daar over te beslissen. Punt is voor hem dat een meerderheid van de veehouders moet blijven vasthouden aan weidegang. ”De tendens de laatste jaren is naar minder weidegang. We moeten voorkomen dat we een kantelmoment passeren, waarbij een meerderheid van de melkveehouders opstalt en de consument opeens ontdekt: Hé, ik zie geen koeien meer in de wei.”

Praktisch gezien staan boeren in hun recht als ze kiezen voor opstallen, zei ’t Hart. Ook kunnen ze gelijk hebben dat opstallen in een moderne en van alle gemakken voorziene stal praktisch gezien efficiënter, gezonder en duurzamer is. Toch is dat niet hetgeen de consument interesseert. Die wil gewoon koeien in de wei zien. Als hij of zij die niet meer ziet en koeien worden opgesloten in grote stallen, dan dreigt de sector de intensieve veehouderij achterna te gaan, vreest hij. Met bijbehorend verlies van draagvlak en dalende prijzen voor zuivel.

Ook al is de discussie over weidegang deels een imagokwestie, toch is het beslist een realiteit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Prima mijnheer Cees, het imago daar draait het om . Wie heeft de meeste koeien in de wei ,vaak ook nog dag en nacht? Juist ja ,de keinere boer .Koppels van 30,40of 50 koeien lopen bijna allemaal buiten en juist die kleinere boer die draait u met de quantum regeling bijna de nek om , doe ook eens wat aan uw eigen imago in deze.

 • no-profile-image

  Die Cees toch, bij de najk over bier hebben.................straal bezopen die man, daarvoor is cees niet ingehuurd. De hoogste tijd dat ceesie aan het imago van fc en hemzelf gaat werken.

 • no-profile-image

  Die Cees toch, bij de najk over bier hebben.................straal bezopen die man, daarvoor is cees niet ingehuurd. De hoogste tijd dat ceesie aan het imago van fc en hemzelf gaat werken.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Het is voor de rundveehouderij nog niet te laat. Ik ben varkenshouder en vrees dat het in de intensieve veehouderij bijna onmogelijk is nog een fatsoenlijk imago op te houden. Dat van de melkveehouderij is ijzersterk. Wees daar alsjeblief zuinig op. Je kunt je wel vergapen aan die prachtige grote bedrijven a la van Bakel maar ze zijn de dood in de pot voor de sector.
  Denk ook maar eens na over het aantal stuks vee per bedrijf. Het is erg moeilijk om bij 300 melkkoeien ze nog weidegang te gunnen. Het hoeft geen verplichting te zijn maar bijvoorbeeld iets meer betalen bij weidegang en een maximale melkprijs bij bv 150 koeien, dat meer geen voordeel oplevert?

 • no-profile-image

  koeien in de wei zou beter beloond moeten worden, en kleinschaligheid ook, dus een bedrijf van 40 a 50 melkkoeien kleinschaligheids toeslag in plaats van grote bedrijven kwantumtoeslag.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.