Rundveehouderij

Nieuws

Opnieuw geitenbedrijf besmet met Q-koorts

Den Haag - De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) heeft opnieuw een bedrijf besmet verklaard met Q-koorts.

Het gaat om een geitenbedrijf in het Noord-Brabantse Galder, dat eerder dit jaar vrij was verklaard van de ziekte. Op basis van regulier tankmelkonderzoek bleek het gehalte van de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetii echter toch weer boven de norm. Door de besmetverklaring krijgt het bedrijf te maken met extra regels. Zo mogen er geen bezoekers in de stal en moet de mest langer opgeslagen worden.

Het bedrijf in Galder is het zevende bedrijf waar dit jaar een verhoogd gehalte van Coxiella burnetii in de tankmelk is gevonden. In maart en april werden vier bedrijven besmet verklaard die eerder nog niet besmet waren. In februari en mei werden bedrijven die eerder ook besmet waren geweest met Q-koorts opnieuw besmet verklaard, nadat ze eerder dit jaar vrij verklaard waren.

Diverse partijen in de Tweede Kamer hebben gepleit voor een verkorting van de periode waarin een bedrijf vrij moet zijn van Q-koorts voordat het weer vrij verklaard kan worden. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil dit echter niet. Ook het verkorten van de periode van mestopslag, wil Bleker nog niet toestaan. Hij wil hiervoor eerst een bijeenkomst van de deskundigencommissie Q-koorts afwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.