Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuwe stam MRSA-bacterie in koeienmelk

Londen – Een geheel nieuwe stam van de ’ziekenhuisbacterie’ MRSA is aangetroffen in koeienmelk in Groot-Brittannië en Denemarken.

Ook is de bacterie bij tientallen mensen aangetroffen.

Dat bleek vandaag uit Brits onderzoek, dat gepubliceerd werd in vakblad The Lancet Infectious. Het is echter nog onduidelijk of melkkoeien mensen besmetten of dat andersom het geval is. ”De bacterie is tot dusver niet aangetroffen in Nederlandse melk”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Het consumeren van gepasteuriseerde melk en zuivelproducten vormt geen gevaar voor de gezondheid. Wel zouden mensen die met dieren werken moeten oppassen, aldus de wetenschappers. Ook de NZO benadrukt dat de MRSA geen gevaar vormt voor de volksgezondheid, aangezien de bacterie tijdens het pasteurisatieproces wordt gedood.

MRSA is een bacterie die moeilijk te bestrijden is wegens ongevoeligheid voor de meeste antibiotica. Besmetting met MRSA is vooral gevaarlijk voor mensen met een ernstig verminderde weerstand. Voor zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, vormt de bacterie daarom geen grote bedreiging. De grootste zorg is volgens de onderzoekers dat steeds meer veehouders met de bacterie besmet raken, een daarmee de bacterie kunnen verspreiden naar mensen met een zwak afweersysteem.

De nieuwe stam Staphylococcus aureas werd volgens de Farmers Guardian in melkmonster ontdekt tijdens een onderzoek naar Mastitis. De bacterie wordt niet bij een gewone MRSA-test bij mensen opgemerkt. Tot nu toe zijn twaalf humane besmettingen vastgesteld in Schotland, 15 besmettingen in Engeland en 24 besmettingen in Denemarken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tja, de wereld is vol gevaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.