Rundveehouderij

Nieuws

Milcobel beleeft 'beste jaar ooit'

Oudenaarde – Het Belgische Milcobel heeft vorig jaar het beste jaar uit haar zesjarige bestaan gehad.

Dit zei coöperatievoorzitter Guido Veys bij de presentatie van de jaarcijfers.

Hij doelde hiermee niet zozeer op de resultaten in absolute zin. In 2008 werd een hogere omzet behaald en kregen de leden ook een hogere melkprijs uitbetaald. Waar hij wel op doelde was dat Milcobel haar relatieve prestaties ten opzichte van andere zuivelbedrijven flink zag stijgen. Zo klom het bedrijf sterk op de LTO-vergelijking van Europese melkprijzen en resteerde een stevige toevoeging aan de reserves na uitbetaling van melkgeld, nabetaling en dividend.

De leden van Milcobel ontvingen vorig jaar een melkprijs van € 32,60 per 100 kilo, bij 4,3 procent vet en 3,5 procent eiwit en een gemiddelde jaarleverantie van 333.000 liter. Deze prijs in inclusief 43 cent nabetaling. Over 2009 werd slechts € 25,36 per 100 kilo uitbetaald. Aan een uitspraak over de melkprijs voor het lopende jaar waagden Veys en de Milcobel-directie zich niet. Daarvoor is de markt volgens hen te ongewis.

De omzet kwam uit op 820 miljoen euro. De winst vóór nabetaling kwam uit op 10,7 miljoen euro. Door een nabetaling van 4,7 miljoen en een dividenduitkering (over de ledenrekening) resteerde 4,9 miljoen euro. Die werd toegevoegd aan de reserves.

De winst van Milcobel komt vooral voor rekening van de kazen, met name de merkkazen, van boter en van de poeders. De markt voor roomijs en vooral voor consumptiezuivel viel tegen. In de laatste markt had Milcobel de pech om steeds in een periode met lage prijzen een contract te moeten afsluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.