Rundveehouderij

Nieuws 401 x bekeken

Melkveehouders willen groene poederfabriek bouwen

Zeewolde - Melkveehouders uit Flevoland willen een nieuwe melkpoederfabriek bouwen in Zeewolde. Doelstelling is om een volledig 'groene' fabriek neer te zetten.

Boeren in de directe nabijheid kunnen gas, stroom en melk leveren om de fabriek te laten draaien. Initiatiefnemers van het project zijn de 56-jarige melkveehouder Meine Siebenga uit Lelystad en de 48-jarige melkveehouder Gert Jan van Beek uit Zeewolde. Beide veehouders beschikken naast hun melkveebedrijf over een biogasinstallatie en exploiteren een windmolen.

“Wij zien in ons idee grote mogelijkheden”, zegt Siebenga. “We hebben biogas, elektriciteit en melk. Van daaruit is de idee ontstaan om uiteindelijk zelf een melkpoederfabriek te gaan bouwen. Om biogas tot een hogere waarde te brengen hebben we aan de mogelijkheid gedacht om biogas te gebruiken voor het verpoederen van melk tot hoogwaardig poeder, geschikt voor babyvoeding.”

De veehouders denken dat het mogelijk is om de nieuwe poederfabriek volledig CO2-neutraal te laten draaien. Gedacht wordt aan een fabriek met een verwerkingscapaciteit van 250 tot 500 miljoen liter melk. De investeringskosten worden geraamd op zo’n 20 miljoen euro. De melkveehouders denken het bedrag zonder subsidie te kunnen lenen bij een bank en bij leden-leveranciers.

Voor de aanvoer van melk wordt voornamelijk naar de nu beschikbare melk gekeken die niet gebonden is aan coöperaties, maar die met kortlopende contracten of via de spotmarkt wordt verhandeld. Wat betreft de afzet wordt vooral gekeken naar de afzet van babyvoeding naar China. Siebenga en Van Beek denken de fabriek binnen twee jaar op te kunnen starten.

Of registreer je om te kunnen reageren.