Rundveehouderij

Nieuws 350 x bekeken

Melkprijs Nieuw-Zeeland bijna op recordhoogte

Wellington – De melkveehouders in Nieuw-Zeeland ontvangen in seizoen 2010/2011 de één na hoogste melkprijs ooit. Alleen in 2007/2008 was de melkprijs nog hoger, schrijft de Amerikaanse landbouwraad in Nieuw-Zeeland in een rapport over de melkveehouderijsector.

De landbouwraad schrijft de hoge melkprijs toe aan de hoge prijzen van zuivelproducten op de wereldmarkt. ”De hoge melkprijs gaat samen met de hoogste melkproductie ooit in Nieuw-Zeeland. Naar verwachting produceren de veehouders in 2011 samen 18,05 miljoen ton melk. Vorig jaar is 17,2 miljoen ton melk geproduceerd.”

Het valt de landbouwraad op dat Nieuw-Zeeland steeds meer vollemelkpoeder produceert. ”Dit jaar stijgt de productie met 13 procent. Vollemelkpoeder levert meer winst op dan kaas, boter of mageremelkpoeder. Bijna alle zuivelinstallaties die de laatste tien jaar in Nieuw-Zeeland zijn gebouwd, produceren vollemelkpoeder. Omdat Nieuw-Zeeland ver weg ligt van de belangrijke afzetmarkten voor zuivelproducten, moet het land wel kiezen voor langhoudbare producten.”

De landbouwraad schat dat Nieuw-Zeeland dit jaar 2,4 miljoen ton zuivelproducten exporteert. ”Dat is ruim een kwart van de totale export van het land. De zuivel is van essentieel belang voor de Nieuw-Zeelandse economie. China is de belangrijkste afnemer met een aandeel van 17,4 procent in de Nieuw-Zeelandse export.

Bijna een kwart van de export is verkocht via het veilingsysteem van zuivelproducent Fonterra. Dat aandeel groeit steeds verder. In 2009 was het aandeel van de Fonterra-veiling in de zuivelexport nog 10 procent.”

Of registreer je om te kunnen reageren.