Rundveehouderij

Nieuws

Management cruciaal in verminderen antibiotica

Ede – Het terugdringen van het antibioticagebruik in de melkveehouderij moet vooral gebeuren door het gebruik te beperken van middelen die gerelateerd zijn aan mastitis en droogzetten. Maar als een matig management zorgt voor een hoge infectiedruk, is het dweilen met de kraan open.

Dat blijkt op het symposium Mastitis en antibiotica in Ede, georganiseerd door het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN).

Antibioticumgebruik in de melkveehouderij wordt grotendeels bepaald door de inzet van middelen tegen mastitis in de lactatie en bij het droogzetten. Tweederde van de totale hoeveelheid antibiotica in de melkveehouderij wordt daartegen ingezet. Antibiotica in de droogstand voorkomt aanslaan van nieuwe infecties en het zorgt voor genezing van een bestaande infectie.

Om efficiënt met antibiotica om te gaan, is een pakket van maatregelen nodig. Toon van Hoof van LTO zegt dat het per 1 januari aanstaande verplichte bedrijfsgezondheidplan met daaraan hangend de bedrijfsbehandelplannen daarbij helpen. Net als de verplichting om met een geborgde dierenarts te werken.

Om het antibioticumgebruik verder te verlagen, volgens de doelstelling van het ministerie, wordt onderzoek gedaan naar selectief droogzetten. Daarbij wordt gezocht naar die omstandigheden waarbij koeien worden drooggezet zonder gebruik van antibiotica, waarbij dan ook geldt dat ze een acceptabel risico hebben op mastitis in de volgende lactatie. Mogelijk kan zo de dierdagdosering omlaag. Deze ligt nu in de melkveehouderij gemiddeld op 5,8, maar moet naar 4,6.

Of registreer je om te kunnen reageren.