Rundveehouderij

Nieuws 216 x bekeken

'Maak risico op infectie klein'

Harderwijk - "Pas dubbeltherapie toe in de droogstand zolang dat toegestaan is. Verklein zo het risico op infectie in de droogstand."

Dat zei uiergezondheidsspecialist Herman Barkema van de University of Calgary. Dubbeltherapie bestaat uit de combinatie van antibiotica en gebruik van Orbeseal. Met antibiotica worden (eventueel) aanwezige infecties in de droogstand bestreden. Daarbij gaat het vooral om koegebonden infecties. Orbeseal wordt als een plug in het tepelkanaal gebracht en blijft daar tijdens de droogstand zitten. Het voorkomt nieuwe infecties, die vooral voortkomen uit de omgeving.

Direct afsluiten van de spenen is belangrijk. Onderzoek leert dat 7 dagen na droogzetten 50 procent van alle spenen nog gedeeltelijk open zijn. Dat terwijl het begin, maar ook het eind van de droogstand risicovolle perioden zijn met betrekking op infecties. Deze uiten zich vaak als klinische mastitis in de eerste 30 dagen na afkalven.

Barkema sprak op het symposium dat georganiseerd was door Pfizer Animal Health ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Orbeseal.

Of registreer je om te kunnen reageren.