Rundveehouderij

Nieuws 248 x bekeken

Italiaanse zuivelexport sterk in de lift

Rome – De Italiaanse melkveehouderij exporteert steeds meer melkproducten naar het buitenland. Vorig jaar werd 14 procent meer tonnage over de grens verkocht als in 2009.

Ook in de eerste maanden van dit jaar wordt de opwaartse tendens vastgehouden. Dit meldt persbureau Agra Europa op basis van cijfers die het Italiaanse ministerie van landbouw heeft vrijgegeven.

Vorig jaar werd zo’n 272.000 ton bewerkte melkproducten geëxporteerd. De exportwaarde daarvan bedroeg volgens opgave van het ministerie 1,6 miljard euro. Dat is 15 procent meer dan in 2009 binnenkwam.

De trend omhoog bij de export houdt ook in de eerste zes maanden aan, zo raamt het ministerie. Die komt uit op een groeiraming van 10 procent. De belangrijkste afnemer van Italiaanse zuivelproducten is en blijft Frankrijk. Franse afnemers kochten vorig jaar in totaal 55.000 ton Italiaanse zuivelproducten.
Duitsland is gemeten naar belangrijkheid de tweede exportmarkt voor Italië. Daar ging vorig jaar in totaal 36.000 ton zuivelproducten heen.

De derde buitenlandse markt voor de Italiaanse zuivel is een echte exportmarkt: de Verenigde Staten. Daar werd vorig jaar 29.000 ton kaas en andere melkproducten naartoe verkocht.
Als vierde exportmarkt wordt Groot-Brittannië genoemd, met een afname van 26.000 ton.
Het zijn echter niet alleen deze landen die Italiaanse zuivel kopen, ook Albanië, Singapore, Turkije en Israël hebben steeds meer belangstelling voor Italiaanse producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.