Rundveehouderij

Nieuws

Ieren willen melkprijs naar 33 cent

Dublin – De sectie melkveehouderij van de Irish Farmers Association wil dat de cöoperaties de melkprijs optrekken naar 33 cent per liter plus BTW, dat is gemiddeld anderhalve cent meer dan wat ze nu betalen.

Volgens voorzitter Kevin Kiersey is dat gerechtvaardigd gezien de recente hogere notering op de veiling van Fonterra en de eveneens hogere boternotering van de Dutch Dairy Board.

’’Uit die ontwikkelingen blijkt dat de zwakte op de markt in maart en april weer is omgeslagen en rechtvaardigt daarmee verdere verhogingen van de melkprijs in ons land,” stelt Kiersey. Hij wijst er op dat de melkproductie in veel Europese landen ernstig beperkt is door de droogte. Daarnaast blijft de verhoging van de productie in de VS beperkt tot 1,3 procent, net voldoende om de groei in de binnenlandse vraag op te vangen. ’’Dat betekent dat er een relatief tekort op de markt bestaat, zeker totdat de leveringen van Nieuw-Zeeland en Australië tegen het eind van het jaar weer beschikbaar komen.”

’’Hoewel de wisselvalligheid altijd een zorg zal blijven, lijken de vooruitzichten voor 2011 veel positiever dan een paar weken geleden werd gedacht. De coöperatiebesturen komen de komende dagen bij elkaar om hun melkprijs voor mei vast te stellen. Ik dring er bij hen op aan om er voor te zorgen dat de werkelijke opleving op de markten en de positieve vooruitzichten voor de opbrengsten van bulkproducten volledig worden doorgegeven aan de boeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.