Rundveehouderij

Nieuws 1088 x bekeken

'Iconisch' Monatoetje begon ook als imitatieproduct

Utrecht – Gaat het om echt tegen slechte namaak of om een imitatieproduct dat eenmaal gevestigd zelf geen varianten meer tolereert? Het was woendagmorgen aan de voorzieningenrechter in Utrecht om uit te maken of De Natuurhoeve ook puddinkjes met ribbeltjes mag maken, of dat alleen Mona pudding mag produceren in ribbeltjesbakjes.

Voor zowel FrieslandCampina als voor De Natuurhoeve gaat het inmiddels om een vraag met een miljoenenbelang. FrieslandCampina is de gigant die al 40 jaar Monatoetjes maakt met een leuke marge. Onder meer door een grote marketingcampagne en een stevige bescherming van het merk.

De Natuurhoeve maakt sinds enkele jaren ook puddinkjes onder huismerk voor diverse supermarkten en heeft daar ook een niet onaardige markt mee opgebouwd. De Natuurhoeve begon ermee toen FrieslandCampina bepaalde supers geen Monatoetjes wilde leveren of geen huismerkpuddingen wilde maken.

De Natuurhoeve-puddinkjes zitten ook in bakjes met ribbeltjes, zij het met afwijkende vorm en verpakking. Grote vraag is of het verschil groot genoeg is en of FrieslandCampina de gevestigde eigenaar is van het beeldmerk.

Pijnlijk punt voor de zuivelgigant is dat het beeldmerk pas eind vorig jaar officieel is vastgelegd en dat Mona ook ooit begonnen is als een soort imitator van het toen nog bestaande merk Jolly. Mag FrieslandCampina anderen dan ontzeggen om te doen wat ze zelf ook ooit deed? Bovendien: hoe beschermd is een bepaalde vorm van een bakje en de verpakking als het bedrijf dat in de loop der jaren zelf ook een aantal malen aanpast?

Voor advocat Gregor Vos en Josine Vos, die namens FrieslandCampina optraden is het helder. Mona is in de loop van veertig jaar een ’iconisch merk’ geworden, waar andere fabrikanten niet zo maar bij in de buurt mogen komen. Het is eigenlijk synoniem voor alle puddingtoetjes met ribbels.

De Natuurhoeve bestrijdt dat en stelt dat haar bakjes en verpakkingen er behoorlijk anders uitzien, dat FrieslandCampina niet het patent heeft op ribbeltjespuddingen en dat het bedrijf pas naderhand is begonnen het eigen merk te beschermen.

Gevoelig punt in de zaak is ook, hoewel niet direct van de eerste orde, dat de Monatoetjes tegenwoordig uit Oost-Duitsland komen en daarmee moeilijk nog een oer-Hollands product kunnen heten. De rechter doet over twee weken uitspraak in het geschil.

Of registreer je om te kunnen reageren.