Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Grote verschillen in ruwvoeropbrengsten

Gieten – De ruwvoeropbrengsten laten dit jaar grote verschillen zien. Een algemeen beeld is moeilijk te schetsen. Zeker in de kop van Noord-Holland en delen van Zeeland en Brabant hebben melkveehouders het niet gemakkelijk. Daar bevinden zich de droogste gebieden van het land.

”Graspercelen die in mei 15 millimeter regen hebben gekregen, en in juni nog eens 20 millimeter, staan er prima voor”, zegt Jan Hollander, ruwvoerdeskundige bij Agrifrim. ”Melkveehouders halen van deze percelen met zo’n 3.500 ton drogestof een hartstikke goede opbrengst.”

Maar Hollander weet dat het er voor een aantal melkveehouders duidelijk minder rooskleurig voor staat. Niet alle schade kan meer worden ingelopen. ”Als de mais nu nog maar 10 centimeter hoog staat, is duidelijk dat er tonnen opbrengst verloren gaan. Een aantal veehouders moet daarom voer gaan aankopen. Veehouders kunnen volgens Hollander overwegen om extra ruwvoer te telen op land van akkerbouwers waar bijvoorbeeld vroege aardappels hebben gestaan. ”Gedacht kan worden aan tetraploïd Engels raaigras of rogge dat kan worden geoogst als snijgraan.”

Ook Bert Philipsen van Wageningen UR ziet dat de ruwvoeropbrengsten in het land flink varieren. ”Voor wat betreft de maisopbrengst ben ik niet zo bang. Misschien is de kolfzetting wat geremd, maar mais staat bekend om zijn herstellend vermogen.” Wat betreft de grasgroei is hij wat minder optimistisch. Een aantal melkveehouders moet toch één tot anderhalve snede missen. ”In Noord Holland zijn er melkveebedrijven die na vijf á zes weken nog steeds geen volle snede gras hebben staan.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    maar goed dat er veel boeren in Noord Holland aan Cono leveren zodat de melkprijs al jaren bovengemiddeld is. Dit kan de pijn enigzins verzachten en het is nog geen november, dus gewoon rusitg blijven of melk verhuren voor 20 cent .

  • no-profile-image

    Diegene die de regeninstallatie goed zijn noodzakelijke werk heeft laten doen, dus optijd beginnen, staat er alles goed bij. Die dat niet gedaan hebben daar ziet het er op veel plaatsen dramatisch uit. Er moet snel veel regen vallen om de schade te beperken.
    De grond is zeer droog en heeft veel vocht nodig om verbranding van de gewassen te voorkomen. Zeker als de temperatuur boven de dertig graden gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.