Rundveehouderij

Nieuws

Europese melkproductie hoger, kaasproductie lager

Brussel – De Europese melkproductie is gedurende de eerste vier maanden van dit jaar 2,8 procent hoger geweest dan in dezelfde periode van 2010.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Daaruit komt ook naar voren dat de kaasproductie echter al snel geen gelijke tred meer hield met de stijgende melkaanvoer en vanaf februari onder het niveau zakte van het jaar ervoor.

De productie van boter en magere melkpoeder bleven langer op een hoger niveau dan begin vorig jaar, maar deze zakte in de loop van maart ook onder de lijn van 2010. De prijzen voor melk en zuivel lagen wel op een aanzienlijk hoger niveau.

Ondanks de hoge boterprijzen en de goede afzet zijn producenten er de laatste maand toch in geslaagd om ruim 66.000 ton in private opslag te doen tot het einde van het jaar. Van die voorraad ligt 18.000 ton in zowel Nederland als Frankrijk, 12.000 ton in Duitsland en kleinere hoeveelheden liggen in onder meer Ierland en België.

De Europese export van boter was in de eerste vier maanden van dit jaar iets kleiner dan die in dezelfde periode vorig jaar. Vooral Rusland, Taiwan en Iran kochten echter flink meer dan een jaar eerder. De export van boterolie was dit jaar juist iets groter dan vorig jaar tot en met april.

Het sterkst stegen dit jaar tot en met april de Europese exporten van mageremelkpoeder (+41.000 ton) en kaas (+21.000 ton). Vooral naar Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea werd fors meer kaas verkocht. Voor mageremelkpoeder waren Algerije, Thailand en China de belangrijkste groeimarkten.

In mei kwam echter de klad in vrijwel al deze verkopen. De Russische markt zit zelfs nagenoeg dicht voor kaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.