Rundveehouderij

Nieuws

EP wil meer marktmacht melkveehouders

Brussel – Het Europees Parlement (EP) wil dat melkveehouders zich kunnen verenigen om samen prijsonderhandelingen te voeren met afnemers. De landbouwcommissie van het EP stemde deze week in ruime meerderheid voor versterking van de marktmacht van primaire producenten.

De nieuwe regels moeten gelden tot 30 juni 2020, en worden twee maal tussentijds herzien. Daarmee sluit het parlement in grote lijnen aan bij een eerder gedaan voorstel van de Europese Commissie. Wel vindt het EP dat de hoeveelheid melk die via producentenorganisaties mag worden verhandeld, moet worden verhoogd van 33 naar 40 procent van het totaal.

Melkveehouders die rechtstreeks leveren aan een verwerker, en niet via een coöperatie, worden verplicht te werken met contracten. Deze moeten voor de levering worden opgesteld en ondertekend. Daarnaast wil het EP dat er een agentschap wordt opgericht dat zorgt voor transparantie op het gebied van voorraden en prijzen.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is gematigd positief over plannen. ”De bedoeling is heel erg goed, maar ik sta hier nog niet te gillen van plezier”, zegt zij. ”Het allerbelangrijkste is nog steeds niet geregeld: een zachte landing voor alle lidstaten. Bovendien heb ik mijn twijfels bij de verplichte contracten. Ik vraag mij af of dit wel effect zal hebben.”

De voorstellen van de landbouwcommissie worden in september plenair behandeld. Dan moet blijken of het gehele EP er mee kan instemmen. Dan wil De Lange ook een amendement indienen om een zachte landing na afschaffing van de quotering te garanderen. Vooralsnog is daar echter onvoldoende steun voor in het parlement.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.