Rundveehouderij

Nieuws 236 x bekeken

EMB niet tevreden met besluiten over Melkpakket

Brussel - De besluitvorming in de landbouwcommissie van het Europees Parlement over het Melkpakket bevat maar weinig lichtpuntjes.

Dat concludeert de European Milk Board (EMB) na de stemming dinsdag in de landbouwcommissie. Het resultaat bevat volgens de EMB nog grote tekortkoming. Lichtpuntjes zijn volgens de organisatie de geplande plicht voor levercontracten en de invoering van een meldsysteem voor aangeleverde melk. Het feit dat de coöperaties zijn vrijgesteld van diverse regelingen ziet de EMB als extreem problematisch. Ook de toegestane prijsformules in contracten tussen melkproducenten en verwerkers ziet de belangenorganisatie als een probleem.

“Het werk van de Europese melkveehouders is zeker niet voor niets geweest, omdat een klein deel van de eisen van de EMB in het besluit zijn opgenomen”, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber. “Het eindresultaat van de landbouwraad van het EU-Parlement is echter totaal ongeschikt om de uitdagingen van de melkmarkt aan te pakken. De volgende melkprijscrisis is met de huidige besluiten niet te voorkomen.”

De EMB beschouwt het aangekondigde meldsysteem, waarbij gegevens over aangeleverde volumes en verkoopprijzen van melk door iedere lidstaat aangeleverd moeten worden, als positief. “Dat maakt het mogelijk om de markt beter in de gaten te houden en moet zeker tot een Europese Monitoringscommissie worden uitgebouwd”, aldus Schaber. Ook het feit dat het EU-Parlement heeft besloten om de contracten verplicht te stellen in de gehele EU ziet de EMB als een erg positief punt. “Zelfs al moet bij de voorwaarden voor deze contracten nog veel worden verbeterd, dan nog is het feit dat ze in de gehele EU zullen gelden, een goed begin”, stelt Schaber. “Want alleen dan wordt de totale markt door dezelfde regels ondersteund, waardoor voor melkproducenten overal dezelfde regels gelden. Het gevaar dat producenten tegen elkaar worden uitgespeeld is dan al minder”, voegt de EMB-president toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.