Rundveehouderij

Nieuws 200 x bekeken

Dynamisch voeren groeit

Deventer - Dynamisch voeren staat volgende maand drie jaar in de markt.

In de tweede helft van 2008 en heel 2009 was het model alleen beschikbaar voor klanten van Agrifirm en ForFarmers. Nu gebruiken al zeven voerleveranciers het veevoedingsmodel in de advisering van de krachtvoergift.

Automatiseringsbedrijf Agrovision in Deventer meldt dat het inmiddels voor bijna 57.000 koeien dagelijks het krachtvoeradvies berekent. Een gestage groei, want begin 2009 draaiden 9.000 koeien in het systeem. Begin 2010 was dat al gegroeid tot 35.000.

Het model optimaliseert het voersaldo. De respons van de koe op een aangepast krachtvoerniveau bepaalt of het financieel zin heeft de krachtvoergift te verhogen of te verlagen. Cijfers over 2009 en 2010 tonen dat het voersaldo van veehouders die dynamisch voeren, gemiddeld 0,5 tot 0,7 cent per kilo melk hoger was door lager krachtvoerverbruik en hogere melkopbrengsten. Bij 100 koeien is dat gemiddeld € 6.000 extra voersaldo.

Of registreer je om te kunnen reageren.