Rundveehouderij

Nieuws

Duur voer drukt marge veehouder VS

Chicago/Washington – Amerikaanse melkveehouders hebben net als hun Europese collega’s te maken met een krap voeraanbod en oplopende kosten. Hierdoor komt de rentabiliteit van de melkproductie steeds meer onder druk te staan.

Het gemiddelde rendement is nu ongeveer 10 procent lager dan het gemiddelde gedurende de laatste tien jaren. Toch staan de rendementen niet zo sterk onderdruk als anderhalf jaar geleden.

Voornaamste veroorzaker van de teruglopende rendementen zijn de stijgende voerkosten. De notering voor luzernehooi (alfalfa) steeg in mei met 12,5 procent, ofwel met 31 dollar naar 186 dollar per ton, zo meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Daar staat echter tegenover dat mais en soja enigszins goedkoper werden.

De melkprijzen zitten weliswaar ook in de lift, maar toch loopt de marge voor de melkveehouder terug. Als de voerprijzen de komende maanden niet verder oplopen, bestaat er een goede kans dat de inkomenspositie van de melkveehouders toch weer verbetert.

De Amerikaanse zuivelhandel maakt gewag van stijgende prijzen voor melkpoeders, wei en kazen. In die laatste categorie blijft de cheddar-kaas (de grootste groep) achter. Naar mozzarella en andere kaassoorten is meer vraag. Daarvoor worden betere prijzen verkregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.