Rundveehouderij

Nieuws

China opent markt voor Deense rundveegenetica

Kopenhagen – Het landbouwministerie van Denemarken en het Chinese ministerie voor buitenlandse handel zijn akkoord over de export van Deens rundveesperma.

Dat meldt de Deense bewindsman Henrik Høegh. Met zijn collega Zhi Shuping van het Chinese departement heeft hij daarvoor de voorwaarden in een overeenkomst vastgelegd en ondertekend.

Fokkerijfederatie Viking Genetics, dat ook de stamboeken in Zweden en Finland omvat, had volgens Høegh al diverse jaren aangedrongen op opening van de Chinese markt. De federatie liet eerder deze maand weten dat het op voorhand in een eerste zending 20.000 rietjes heeft verkocht in China.

Het gaat daarbij om ’gangbaar’ sperma, maar volgens de federatie is er met name ook belangstelling voor op geslacht geselecteerd sperma. ”Wij zien erg veel in de Chinese markt. Het land mikt op zelfverzorging met melk in 2020 en dat vergt dat de melkveestapel wordt opgekrikt van 8 miljoen naar 20 miljoen koeien”, licht exportchef Sara Wiklert Pettersson toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.