Rundveehouderij

Nieuws 327 x bekeken

Bijna eenderde van de melkveehouders wil uitbreiden

Roggel - Dertig procent van de Nederlandse melkveehouders wil het melkveebedrijf uitbreiden of overdragen aan een opvolger.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Rundveescanner van AgriDirect. In de afgelopen maanden april en mei werden zo’n 15.500 melkveehouders telefonisch benaderd. Het gaat volgens het marketingbureau om een daling ten opzichte van vorig jaar. In 2010 gaf nog 34,2 procent van de melkveehouders vanaf 50 melkkoeien aan plannen te hebben om het bedrijf uit te breiden of over te laten nemen, terwijl dit aantal in 2011 daalde naar 29,8 procent. Hiermee is het percentage uitbreidingsplannen terug op het niveau van 2009.

Het percentage melkveehouders dat het bedrijf op korte termijn wil beëindigen of afbouwen ligt met 1,5 procent een fractie hoger dan de voorgaande jaren. Wat betreft investeringsplannen geven melkveehouders aan bereid te zijn meer te investeren in een nieuwe of tweedehands trekker. In 2011 geeft bijna 6 procent aan hierin te willen investeren. De investeringsplannen in melkapparatuur loopt wat terug. Een op de tien melkveehouders zegt hierin op korte termijn te willen investeren, waar dat drie jaar geleden nog een op de zeven was.

Investeren in een nieuwe loopstal of ligboxenstal is met 12,7 procent het populairst, al is ook hier volgens het marketingbureau sprake van een dalende tendens.

Of registreer je om te kunnen reageren.