Rundveehouderij

Nieuws

Belgische zuivelexport groeit sterk in 2010

Grimbergen – De Belgische handelsbalans voor zuivel is na 20 jaar weer positief. Dat heeft de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie gemeld tijdens haar jaarvergadering in Grimbergen.

In 2010 steeg de Belgische uitvoer van zuivelproducten met 25 procent in waarde tot 2,6 miljard euro. Met een handelsoverschot van 129 miljoen euro draagt de zuivelsector bij tot de handelsbalans van België. De verwachting is dat het handelsoverschot voor zuivel in de komende jaren verder zal toenemen.

De zuivelindustrie realiseerde in 2010 een omzet van 4,2 miljard euro. Dit is een toename van 8 procent tegenover 2009. De uitvoer van zuivelproducten steeg veel sneller, namelijk met 25 procent tot 2,6 miljard euro. De uitvoer wordt steeds belangrijker. In 2006 werd 50 procent van de omzet uitgevoerd, in 2010 is dat opgelopen tot meer dan 60 procent.

In vier jaar tijd is een negatief uitvoersaldo van 250 miljoen euro (2006) omgezet in een overschot van 129 miljoen euro (2010). Het handelsoverschot doet zich vooral voor bij melkpoeder, boter en gefermenteerde zuivelproducten.

De uitvoer naar landen buiten de EU steeg op vier jaar tijd van 12 procent tot 22 procent van de omzet. België is binnen de EU de belangrijkste uitvoerder van magere melkpoeder op de wereldmarkt. Voor volle melkpoeder komt België op de derde plaats na Nederland en Denemarken.

Of registreer je om te kunnen reageren.