Rundveehouderij

Nieuws 165 x bekeken

Arla lijft Zweedse zuivelcoöperatie Milko in

Aarhus – Arla Foods neemt de noodlijdende Zweedse zuivelcoöperatie Milko over. De plannen daarvoor zijn vandaag door de twee partners gepresenteerd.

Voor Milko is de overname door de grote zustercoöperatie pure noodzaak. Vorig jaar werden reeds ingrijpende maatregelen genomen, maar die blijken tot dusver niet te hebben geholpen. ”De afzet blijft zich buitengewoon slecht ontwikkelen en daarom heeft het bestuur moeten besluiten de melkprijs sterk te verlagen,” legt bestuurstopman Lars Reyier van Milko uit.

Als onderdeel van het Deens/Zweedse Arla krijgen de 650 leveranciers van het op de rand van de afgrond balancerende Noord- en Midden-Zweedse bedrijf echter ’vanaf de eerste dag’ de melkprijs van Arla. ”We hebben zowel de kracht als de structuur om Milko te ontwikkelen en de melkplas van 250 miljoen kilo over te nemen,” verzekert Arla-bestuursvoorzitter Åke Hantoft.

De komende weken zullen door de partners worden benut voor verder praktisch overleg over de inlijving door Arla. De coöperatieleden van laatstgenoemd concern stemmen uiteindelijk pas begin oktober over de voorstellen, waardoor de fusie waarschijnlijk – behoudens de goedkeuring van de Zweedse kartelwaakhond – met ingang van 2012 juridisch in kannen en kruiken kan zijn. Arla neemt op basis van een eerder akkoord per 1 juli bij voorbaat al de Milko-fabriek in Sundsvall over. Met de fusie komen daar dan nog twee fabrieken bij, namelijk in Grådo en Östersund.

Of registreer je om te kunnen reageren.