Rundveehouderij

Nieuws

Arbeidsinspectie waarschuwde stalschermbouwers al jaar geleden

Den Haag – Producenten en importeurs van stalschermen zijn vorig jaar, na het eerste ongeluk met een stalscherm in Nederland al door de Arbeidsinspectie gewaarschuwd om te zorgen dat alle stalschermen die zij aanbieden veilig moeten zijn. Omdat ze kennelijk de zaken niet zelf konden regelen, volgt nu een verbod op onveilige systemen.

Dat zegt een woordvoerder van de organisatie. Daarmee verwerpt de Arbeidsinspectie de suggestie dat de dienst zaken op zijn beloop heeft gelaten.

Na het eerste ongeval waarbij een kind bekneld raakte in een oprolsysteem en overleed is een werkgroep van fabrikanten bijeen geroepen. Dat verliep via tussenkomst van het NEN in Delft. Hun overleg zag er in eerste instantie veelbelovend uit, zegt de woordvoerder. Toen het tweede ongeval volgde en vervolgens werd gekeken wat het overleg ondertussen had opgeleverd, volgde een teleurstelling en zijn nu dus maatregelen afgekondigd.

Producenten en leveranciers van stalschermen die onveilig zijn, moeten op eigen kosten zorgen dat onveilige situaties worden hersteld. Die eis geldt volgens de Arbeidsinspectie zelfs in die gevallen dat veehouders bewust hebben gekozen voor de installatie van een goedkoper, onveilig oprolscherm. Dat is zo omdat allereerst de eis geldt dat fabrikanten geen onveilige systemen mogen verkopen. Zelfs niet als concurrenten dat wel doen of afnemers daar om vragen. De Arbeidsinspectie roept veehouders op om contact op te nemen met hun leverancier als ze over een onveilig systeem beschikken.

Nederland telt tussen de zes en acht producenten van stalschermen en ruim twintig (weder)verkopers.

Of registreer je om te kunnen reageren.