Rundveehouderij

Nieuws 245 x bekeken 2 reacties

Zuivelketen verwacht veel van kleine vergisters

Amersfoort – Kleine vergisters of misschien beter gezegd: mestraffinaderijen, kunnen het fosfaatoverschot in de melkveehouderij grotendeels wegwerken.

Dat is de verwachting van Werner Buck en Cees Romijn. Beiden zijn lid van de stuurgroep duurzame zuivelketen van LTO Nederland en NZO.

Ze erkennen dat het denken over mestverwerking de laatste maanden nogal is veranderd. Een tijd lang was de gedachte dat alleen grote installaties het antwoord waren, maar de komst van nieuwe technieken en apparatuur hebben de inzichten doen veranderen. Ook kleinschalige installaties, passend bij een bedrijf met 150 tot 250 koeien, hebben de toekomst, meent Romijn.

Met deze apparatuur kan het grootste deel van het mestoverschot op bedrijfsniveau worden weggewerkt en omgezet in energie (gas, zodat ook methaanreductie plaatsvindt) en meststof. Het fosfaatrijke deel is compact en kan vrij gemakkelijk naar elders worden afgezet. Bijkomend voordeel van deze installaties is dat ze integraal onderdeel van het bedrijf kunnen zijn. Anders dan de grote co-vergisters, vragen ze nauwelijks extra arbeid en hoeven ze niet af te leiden van de kernactiviteit.

Van belang is wel dat er ondersteuning voor komt van de overheid, stellen Buck en Romijn. De landbouw viste vorig jaar achter het net bij de toekenning van SDE-steun en wist ook nu nog geen toezegging van het ministerie van ELI te krijgen. De hoop van de zuivelsector is dat de Tweede Kamer donderdag wel reden ziet om een deel van het SDE-geld voor kleine vergisters te oormerken. Zo wordt voorkomen dat uitsluitend grote industriële projecten worden beloond.

Bovendien word via steun aan de kleine vergisters een breder doel gediend. Naast CO2-beperking en duurzame energie worden ook de mineralenuitstoot beperkt en de innovatie aangejaagd.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Werkt het al? Ik heb nog geen werkende agri-modem gezien!

  • no-profile-image

    ELI zal hier ook niet aan meewerken. Ze weten daar dondersgoed dat de berekening van het zgn. mest"probleem" gebaseerd is op een grove misser. Ze weten daar ook dat die rekenfouten al miljarden hebben gekost. Ze gaan er dus niet nog eens een bak geld tegen aan gooien. Alhoewel...het buskruit hebben ze daar duidelijk niet uitgevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.