Rundveehouderij

Nieuws 201 x bekeken

'Voedingsindustrie verslaafd aan spotgoedkope melk'

Brussel – De coöperatie van Belgische melkveehouders Faircoop en vrijwilligersorganisatie Wervel steunen de eisen die de European Milk Board (EMB) woensdag heeft geuit tijdens een betoging voor het Europees Parlement.

Wervel betreurt de tegenwind die EMB vanuit de markt krijgt. ”Onze voedingsindustrie is ondertussen verslaafd aan het idee van spotgoedkope melk”, klinkt het.

Woensdag 4 mei werd door melkveehouders van de EMB betoogd voor de Europese instellingen. Aanleiding van de actie was de beslissing die de landbouwcommissie van het Europees parlement op 24 mei neemt inzake de zuivelmarkt. EMB eist een soepelere regelgeving omtrent onafhankelijk producentenorganisaties en een monitoringsinstantie voor de zuivelmarkt.

De melkprijzen zijn na twee crisisjaren opnieuw gestegen, maar dat kon de melkveehouders niet beletten om naar Brussel te komen. ”Het gaat inderdaad beter op de zuivelmarkt, maar voor de boer stijgen de productiekosten sneller dan de melkprijs”, zegt Marc Van Autreve. Hij is lid van Faircoop, de coöperatie van Belgische melkveehouders die Fairebel-melk op de markt brengt en ontstaan is uit EMB.

”Over het algemeen komt de marktprijs vandaag overeen met de productiekosten, zoals ook door de FOD Economie berekend werd. Maar het loon van de producent zit daar niet in verrekend. En daar wringt de schoen.” Bij de leden van Faircoop is dat echter niet het geval. ”Zij ontvangen 10 cent per verkochte liter onder het merk Fairebel. En dat komt ongeveer overeen met het loon van een boer.”

Volgens de leden van EMB is het huidige wetsvoorstel dat ter goedkeuring voorligt bij het Europees Parlement dan ook onvoldoende om de positie van melkveehouders te versterken. Een punt dat EMB bijvoorbeeld hekelt is het feit dat een dubbel lidmaatschap van een producentencoöperatie en een producentenvereniging zoals Faircoop uitgesloten wordt.

EMB en zijn ledenorganisaties worden volgens Faircoop en Wervel geconfronteerd met veel tegenwerking. In Duitsland werd de merknaam ’Die Faire Milch’ zelfs juridisch aangevallen door de zuivelindustrie. ”En de tegenwind zal niet snel gaan liggen”, stelt de Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw (Wervel). ”Het verhaal van genoeg produceren tegen een eerlijke prijs druist in tegen de manier waarop de markt nu in stand wordt gehouden. Onze voedingsindustrie is inmiddels verslaafd aan spotgoedkope melk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.