Rundveehouderij

Nieuws

Vlaamse antibiotica-aanslag krijgt juridisch vervolg

Brugge – Zuivelbedrijf FrieslandCampina zal nader moeten onderbouwen welke schade is geleden door de moedwillige vervuiling van tankmelk met antibiotica.

Dat heeft de correctionele rechtbank in Brugge besloten in een strafzaak tegen de varkenshouder die verantwoordelijk was voor de vervuiling.

De varkenshouder uit het Vlaamse Wingene besmette de tankmelk van zijn buurman en melkveehouder in een relationeel conflict. De besmette melk kwam via de RMO-tank terecht in een 900.000 liter grote verzameltank van de zuivelfabriek in Aalter. Dat gebeurde op 17 oktober 2007. De besmetting kwam pas aan het licht nadat de melk in de fabriekstank was overgepompt.
De varkenshouder is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Hij moet bovendien een schadevergoeding aan zijn buurman betalen.

De correctionele rechtbank in Brugge heeft zuivelonderneming FrieslandCampina een voorlopige vergoeding van één euro toegekend, waarmee is aangegeven dat het bedrijf recht heeft op een schadeloosstelling.

De omvang van de schade moet echter nog worden vastgesteld. De veroordeelde varkenshouder zegt dat Campina de schade had kunnen beperken door de besmette melk niet te vermengen met andere melk, voordat de genomen monsters waren onderzocht.

De zuivelfabriek in Aalter produceerde destijds onder de merken Campina en Joyvalle. FrieslandCampina heeft dit jaar aangekondigd in Aalter te gaan investeren, waarbij de productie wordt uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.