Rundveehouderij

Nieuws 307 x bekeken

Verplichte Q-koorts vaccinatie in België

Brussel - België gaat geiten waarbij de Q-koorts bacterie is aangetoond vaccineren.

De maatregel geldt voor geiten ouder dan 3 maanden. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft voor deze verplichte vaccinatie 50.000 doses vaccin Coxevac aangekocht. Dit vaccin wordt via de dierenartsen gratis ter beschikking gesteld aan elk besmet geitenbedrijf. Maar de veehouder heeft, in tegenstelling tot de blauwtongvaccinatiecampagne, geen recht op een tegemoetkoming voor de vaccinatiekosten.

De vaccinatie is een aanvullende maatregel die op besmette bedrijven genomen wordt om de uitscheiding van de Q-koorts bacterie te verminderen. Door de vaccinatie wordt de verplichte temperatuursbehandeling van de melk op besmette bedrijven opgeheven op voorwaarde dat alle niet drachtige geiten ouder dan drie maanden volledig zijn gevaccineerd.

Niet besmette bedrijven mogen vrijwillig vaccineren met vaccin dat vrij verkrijgbaar is op de markt. In dat geval mag de dierenarts de uitgevoerde vaccinatie ook in Sanitel registreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.