Rundveehouderij

Nieuws

Veel stalgordijnen geen keurmerk

Den Haag – Niet alle automatische stalgordijnen op melkveebedrijven zijn voorzien van het verplichte CE-keur.

Betreffend keurmerk moet onder meer de veiligheid van het systeem garanderen. Dat zegt arbeidsinspecteur Aad Bos. Deze week overleed een meisje van vijf jaar in Haaksbergen na bekneld te zijn geraakt in een stalscherm.

De arbeidsinspectie begon een onderzoek na een eerder ongeval vorig jaar mei. Een achtjarige jongen uit het buurtschap Den Velde overleed nadat hij in een uitrollend stalgordijn verstrikt raakte. Het betreffende systeem voldeed volgens de inspectie niet aan het keurmerk, waarop de fabrikant is beboet.

Alle fabrikanten van de stalgordijnen zijn het afgelopen jaar door de Arbeidsinspectie op ontbrekende keurmerken aangesproken. ”De leveranciers zijn nu hard bezig om de veiligheid van de systemen te verbeteren”, aldus Bos. Eén van de leveranciers laten weten dat melkveehouders er goed aan doen contact op te nemen met hun leverancier om te checken of hun systeem aan de veiligheidseisen voldoet.

Het probleem is volgens de inspectie ontstaan met het automatisch aansturen van de stalgordijnen door weerstations. Het feit dat je niet weet wanneer de schermen omhoog of omlaag gaan maakt het systeem minder veilig. Vooral als de gordijnrol aan de buitenkant van de stal zit, kunnen kinderen daar gemakkelijk mee spelen, met alle gevolgen van dien. ”Niemand heeft zich gerealiseerd dat met de automatisering van het systeem een CE-keurmerk nodig was”, legt Bos uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.