Rundveehouderij

Nieuws 343 x bekeken

Vee ruimen op 800 melkveebedrijven

Doetinchem - De verplichting om salmonella op melkveebedrijven uit te bannen kan op termijn op 800 melkveebedrijven er voor zorgen dat ze verplicht vee moeten ruimen.

Hierbij gaat het om de 'zwaar besmette' bedrijven. Uit tankmelkonderzoek blijkt dat 4 procent van de 19.000 melkleverende bedrijven voortdurend besmet is (zwaar besmet). Nog eens 11 procent van de bedrijven is af en toe besmet (licht besmet).

Sinds 1 januari 2011 moeten boeren tankmelk zonder afweerstoffen tegen salmonella leveren.
Deze herfst wordt duidelijk welke bedrijven officieel in de categorie 'licht besmet' vallen en dus met verplichtingen te maken krijgen. Volgend jaar zal bekend zijn welke bedrijven onder de categorie 'zwaar besmet' vallen. Zij zullen de meest rigoureuze maatregelen moeten nemen, waarbij besmet vee zelfs afgevoerd moet worden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat melkveebedrijven in natte streken meer kans op besmetting hebben dan bedrijven in droge delen van Nederland.

Meer over Salmonella in Boerderij van 24 mei

Of registreer je om te kunnen reageren.