Rundveehouderij

Nieuws 262 x bekeken

Superheffing komt uit op 38,7 miljoen euro

Zoetermeer – De Nederlandse melkveehouderij heeft in het voorbije superheffingsjaar 139 miljoen kilo melk te veel geleverd. Dat resulteert in een superheffing van 38,7 miljoen euro. Dit meldt het Productschap Zuivel (PZ).

Over het voorgaande quotumjaar bedroeg de superheffing 13,1 miljoen euro.

In pure kilo’s melk gerekend, lijkt op het eerste gezicht helemaal geen sprake van een overschrijding van het melkquotum. Het aantal geleverde liters over het jaar 2010/2011 is nagenoeg gelijk aan de maximale productiehoeveelheid. Het gemiddelde vetpercentage was echter veel hoger dan in het voorgaande jaar, waardoor er per saldo toch een flinke overschrijding uit de bus rolde.

Procentueel gezien bedraagt de overschrijding van het melkquotum 1,2 procent. Vorig jaar was sprake van een overschrijding van 0,41 procent. Met de hoogte van de te verwachten superheffing blijft de melkveehouderij onder de bedragen van 2007/2008 en 2008/2009. Toen bedroeg de superheffing achtereenvolgens 39,6 en 43,8 miljoen euro.

Voor boerderijzuivelbereiders geldt een apart quotum, hiervan zijn de leveringen nog niet bekend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.