Rundveehouderij

Nieuws

Rode klaver levert meer melk, minder vet en meer omega-3 op

Wageningen – Met rode klaver in het rantsoen daalt het vetpercentage in melk en nemen de gehaltes Omega-3-vetzuren en CLA’s toe.

Dat blijkt uit onderzoek dat melkveeproefboerderij Zegveld uitvoerde in opdracht van het netwerk Gezonde Melkers. Meer melk kan zo worden afgezet als ”merkmelk.”

Het gehalte Omega-3-vetzuren steeg in de proef van 0,70 tot 0,98 procent, een stijging van 40 procent. Het gehalte van de gezondheidsstof CLA stijgt volgens het onderzoek met 21 procent tot 0,51 procent.

Volgens berekeningen van onderzoekspartner FrieslandCampina levert ”merkmelk” aantoonbaar financieel extra rendement op. De melkproductie stijgt met het onderzochte rantsoen volgens de proef met 0,6 kg per koe per dag. De melkopbrengst stijgt dan volgens FrieslandCampina 7 cent per dier per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.