Rundveehouderij

Nieuws

Robot draagt bij aan vrijheid koe

Wageningen – Koeien presteren het best als ze stressvrij zijn. Melkrobotfabrikant Lely stelt dat robotmelken daarin bijdraagt. Want, zo citeert de fabrikant doctor Grandin van de Colorado State University: het stressniveau van koeien is het laagst als koeien vrijwillig kunnen kiezen.

Daarom vindt Lely vrij koeverkeer ook het best passen bij automatisch melken. In een situatie met vrij koeverkeer kan een koe zelf beslissen wanneer ze wil gaan liggen, vreten, drinken of zich laten melken.

Het systeem komt vol tot zijn recht bij voldoende ruimte is in de looppaden en doorsteken van en naar het voerhek. Zo kunnen koeien elkaar voldoende ontwijken. Voor verminderen van stress adviseert Lely daarom ook verse koeien rustig in de koppel te introduceren.

Omdat vrijwilligheid een belangrijke rol speelt in de stressbeleving van de koe, is het zaak dat koeien niet in de melkbox behandeld worden. Koeien onthouden negatieve ervaringen en het succes van robotmelken hangt af van de mate waarin koeien zich vrijwillig melden bij de melkbox.

Of registreer je om te kunnen reageren.