Rundveehouderij

Nieuws

Pfizer bevestigt verband vaccin en bloederkalveren

Capelle a/d IJssel – Farmaceutisch bedrijf Pfizer geeft toe dat er een verband is tussen zijn BVD-vaccin en het ontstaan van bloederkalveren. Dit laat het bedrijf weten in een brief naar de betrokken dierenartsenpraktijken.

Het vaccin Pregsure, dat beschermd tegen Bovine Virusdiarree (BVD) is vorig jaar uit de handel genomen na onrust over een mogelijk verband met bloederziekte bij kalveren. Bij de bloederziekte krijgen kalveren spontaan huidbloedingen. In de meeste gevallen zijn deze fataal.

De laatste twee jaar is door verschillende instanties zoals de faculteit diergeneeskunde en de Gezondheidsdienst voor Dieren uitgebreid onderzoek gedaan naar het verband tussen het vaccineren van de moederdieren met Pregsure en het ontstaan van bloederziekte bij de nakomelingen. Resultaten van deze studies bevestigen dat er een duidelijke link bestaat tussen het gebruik van het vaccin en de problemen bij kalveren.

Een woordvoerder van Pfizer Animal Health in Nederland benadrukt dat er nog steeds geen causaal verband is aangetoond tussen het vaccin en de ziekte. ”We zien grote verschillen tussen bedrijven, sommige hebben geen problemen, sommige een paar gevallen en een aantal bedrijven hebben meer dan tien kalveren die bloederziekte ontwikkelen na gebruik van Pregsure.”

Veel factoren zijn nog niet bekend, daarom is in januari een groot epidemiologisch onderzoek gestart waarin buiten het vaccin andere factoren worden onderzocht die invloed hebben op het ontstaan van bloederkalveren. Dit onderzoek zal minimaal een jaar duren. ”Omdat het causale verband nog niet is bevestigd, denken we ook nog niet na over een eventuele schadevergoeding”, volgens Pfizer.

Tot februari 2011 zijn er in Europa 4.623 bloederkalveren gemeld die de ziekte hebben opgelopen nadat de moederdieren zijn gevaccineerd met Pregsure. In Nederland staat de teller op 403 kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.