Rundveehouderij

Nieuws 444 x bekeken

Opstallen mogelijk gunstig voor nitraatuitspoeling

Bilthoven - De afnemende beweiding in de Nederlandse zandgebieden heeft mogelijk een positief effect op de nitraatuitspoeling naar het bovenste grondwater.

Dit stellen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een vorige week verschenen rapport. Het bewijs voor deze stelling is echter nogal dun, geven de onderzoekers toe. Ze moeten dan ook verder onderzoek doen om hun vermoedens hard te krijgen.

Feit is wel dat het stikstofoverschot op zandgronden onder invloed van het mestbeleid in de periode 1992 tot en met 2009 is gehalveerd. In diezelfde periode is op melkveebedrijven op zand de uitspoeling van nitraat naar het bovenste grondwater meer dan gehalveerd. De mate waarin het stikstofoverschot uitspoelt is in genoemde periode gedaald van ongeveer 27 naar ongeveer 20 procent. Dit lijkt vooral door een afname van de beweiding te komen, maar daar liggen alleen indirecte indicatoren aan ten grondslag, zoals het maaipercentage. Een grotere rol dan de beweiding spelen echter de verschillen in jaarlijkse neerslag en stikstofoverschotten. Die bepalen de nitraatconcentraties in het grondwater meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.