Rundveehouderij

Nieuws

Nieuwe snelle test voor Para-tbc

Giessen – Een groep Duitse dierenartsen heeft een snelle test ontwikkeld voor de paratuberculose-bacterie in runderen.

Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Microbiology.

De PCR-test toont de bacterie (Mycobacterium avium paratuberculosis) aan in mestmonsters op basis van twee specifieke genen die op de bacterie aanwezig zijn. Deze test is volgens de Duitse dierenartsen niet alleen specifieker, maar ook sneller dan bestaande testen: resultaten zijn binnen zes uur bekend.

Paratuberculose is een infectieuze aandoening bij herkauwers die kan leiden tot chronische diarree en sterfte. Para-tbc kan grote bedrijfsschade kan veroorzaken. Bovendien wordt de aanwezigheid van de bacterie in rauwe melk in verband gebracht met de ziekte van Crohn bij de mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.