Rundveehouderij

Nieuws

Nederlandse zuivel worstelt nog steeds met export Rusland

Leusden – Nederlandse zuivelbedrijven hebben bijna twee jaar na de eerste schorsingen van exportvergunningen nog steeds te maken met exportproblemen naar Rusland.

Dit meldt toezichthouder COKZ in het jaarverslag 2010. Speciaal voor zuivelbedrijven die producten naar Rusland exporteren heeft het bureau een toegesneden exportcontrole-module voor Rusland ontwikkeld. Daar is ook uitgebreid overleg met de Russische veterinaire autoriteiten aan vooraf gegaan. Toch is een aantal geschorste exportvergunningen nog steeds niet weer van kracht.

Overigens is de export van kaas en andere zuivelproducten vanuit Nederland naar Rusland wel doorgegaan. Via andere wegen heeft de handel zijn weg gevonden.

Het COKZ meldt ook dat het vorig jaar meer dan duizend inspecties heeft uitgevoerd bij zuivelbedrijven, waarvan bijna 60 procent bij kleinschalige verwerkers, zoals boerenkaasmakers. Grote zuivelfabrikanten en pakhuizen en distributiecentra zijn veel minder vaak gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.