Rundveehouderij

Nieuws

Melkveehouders Fukushima slachten veestapel

Iitatemura – Alle elf melkveehouderijen bij de Japanse plaats Iitatemura, 30 km van de nucleaire installatie in Fukushima, hebben de veestapel geslacht.

Dat meldt de grootste krant van Japan, de Yomiuri Shimbun. De boeren waren niet in staat nog langer voor de dieren te zorgen, en mogen ze van de autoriteiten wel verplaatsen, maar dit blijkt erg lastig.

Het betreft volgens de Yomiuri Shimbun vooral kleinere bedrijven en het gaat volgens de Japanse krant om ongeveer 244 koeien en jongvee. De dieren zijn door de nucleaire crisis een tijd lang ondervoed en de kans is volgens de coöperatie waarbij de boeren zijn aangesloten klein dat ze ooit weer veel melk geven. De regering verplicht ongeveer 250 andere melkveehouders in de buurt van Fukushima met in totaal 10.000 koeien te evacueren.

De regering wil landbouwontwikkelingsgebieden inrichten nog binnen de prefectuur. De vrees bestaat bij de overheid dat niet voor alle melkveehouders een oplossing kan worden gevonden. Omdat veel van hen boven de 55 jaar oud zijn en geen opvolger hebben, wordt een stoppersregeling voorbereid.

De betrokken boeren dienen hoe dan ook een financiële claim in bij Tepco, het energiebedrijf verantwoordelijk voor de nucleaire installaties. Boerenorganisaties plannen nieuwe demonstraties bij Tepco. Vleesveehouders hebben eveneens een claim ingediend. Iietatemura en omgeving geldt als één van de belangrijkste productiegebieden voor Wagyu-runderen van de hoogste klasse, A-5.

Wagyu-vlees is wereldwijd beroemd. De regering wil dat de runderen worden geëvacueerd maar de veehouders weigeren dit. Slachten willen ze ook niet. Wagyu-runderen leveren normaliter op de veemarkt van Shinagawa in Tokio circa 1 miljoen yen (8400 euro) op.

Of registreer je om te kunnen reageren.