Rundveehouderij

Nieuws 350 x bekeken

Melkproductie loopt door droogte snel terug

Brussel - De melkproductie in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en vooral Frankrijk gaat de laatste weken snel onderuit, melden Europese zuivelverwerkers.Daardoor kan de extra productie, die er in de eerste drie maanden van 2011 was, omslaan in een onderproductie ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar.

In grote delen van Noordwest-Europa is nog steeds sprake van droogte en dat beïnvloedt de melkproductie fors.

In Nederland is het effect daarvan nu nog maar in beperkte mate zichtbaar. Zo is bij FrieslandCampina, ondanks 1 procent extra productieruimte, geen extra melkproductie gerealiseerd. Vorig jaar lag de voorjaarspiek in de melkproductie zelfs hoger dan dit jaar. Dat is in Frankrijk, Duitsland en Engeland net zo. Voor het overige loopt de Nederlandse melkaanvoer vrijwel in de pas met de aanvoer vorig jaar. De verwachting is dat, pas als de droogte langer aanhoudt, er een daling zichtbaar wordt ten opzichte van vorig jaar, terwijl een productiestijging mocht worden verwacht.

In de eerste drie maanden van dit jaar is in de hele EU 2,6 procent meer melk geproduceerd als in dezelfde periode vorig jaar. De groei van de productie deed zich vooral voor in Ierland (+16 procent) en Frankrijk (+7 procent). In Zuidoost-Europa en Italië daalde de productie.
Nederland produceerde 0,2 procent meer melk, Denemarken produceerde 1,7 procent minder melk.
De gemiddeld hogere melkproductie in de EU leidde tot 1,5 procent meer kaas, 6,8 procent meer volle melkpoeder, 15,6 procent meer magere melkpoeder en 1,8 procent meer boter.

Of registreer je om te kunnen reageren.