Rundveehouderij

Nieuws 389 x bekeken 2 reacties

Melkprocedures en boxhygiëne steeds belangrijker bij grotere bedrijven

Diessen – Melkprocedures en ligboxhygiëne worden steeds belangrijker bij grote, groeiende melkveebedrijven.

Dat signaleert Arnold Kuiper van ingenieursbureau Heemskerk. Dit bureau werkt nauw samen met het uiergezondheidscentrum UGCN.

Vaste protocollen voor het melken zijn vooral belangrijk als er met vreemd personeel gewerkt wordt, meent Heemskerk. Het is met meerdere melkers belangrijk om dezelfde manier van melken aan te houden. Een koe wil elke dag hetzelfde, stelt Kuiper. Medewerkers van Heemskerk lopen met veehouders met een uitgebreide checklist stap voor stap door om zo de uiergezondheid tijdens het melken goed te garanderen.

Robotbedrijven hebben en moeten een bovengemiddelde aandacht hebben voor uiergezondheid, stelt Kuiper. Bij deze bedrijven is in eerste instantie de ligboxhygiëne belangrijk, maar steeds vaker wordt dat bekeken in samenhang met het totale bedrijfsmanagement.

”Op robotbedrijven is het bezoek per koe per dag naar de robot één van de belangrijkste kengetallen en dan wordt het perspectief automatisch breder,” aldus Kuiper. Voeding is dan ook van belang. Dat bepaalt weer voor een groot gedeelte de weerstand van de koeien en dus ook de uiergezondheid. Heemskerk adviseert om de weerstand te bepalen via een selenium-check van de tankmelk. ”Dan heb je voor de hele koppel zicht op de toestand van selenium. Dat is gerelateerd aan het selenium-gehalte in het bloed. Bekend is dat dit een verband heeft met weerstand én uiergezondheid.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard Pakm

  selenium in de melk zegt niets over het GSHPX, welke een maat is voor de afweer. Zolang Se in de melk komt heeft de koe het in iedergeval niet opgenomen. Het nadeel van seleniumgisten is de prijs, maar ook dat de koe het ziet als een lichaamseigen bouwstof waardoor het in gebouwd wordt in weefsels. Beter is om via de GD bloedonderzoek te doen op GSHPX zodat je een beeld hebt over langere tijd en werkelijke weerstand meet.(zie artikel GD Herkauwer)
  Er zijn legio bedrijven die laag Se in de melk hebben en toch een goede weerstand. Ook het omgekeerde is soms het geval.

 • no-profile-image

  Willems

  Je ziet wel het voordeel van de robot, deze houdt zich namelijk wel vast aan een vast protocol. Elke koe wordt op precies dezelfde manier geborsteld, ondergehangen, per kwartier afgenomen (dus geen blind melken) en per kwartier gesprayed.

  Over protocollen gesproken... :P

  Robotbedrijven hebben meer en duidelijker zicht op de uiergezondheid van hun koeien, pr

Of registreer je om te kunnen reageren.