Rundveehouderij

Nieuws

'Melkgeitenhouderij heeft marktleider nodig'

Beesd – De structuur van de melkgeitenhouderij moet de komende jaren ingrijpend worden aangepast. Dit is nodig om te zorgen voor zowel goede inkomens als om maatschappelijke acceptatie te garanderen.

Dit zei oud-ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer tijdens het 25-jarige jubileum van de melkgeitenhouderij. Hij riep de melkgeitenhouderij op om een einde te maken aan de onderlinge verbrokkeling en de focus op export van onbewerkte melk. De geitenhouderij anno nu kent te veel kleine zuivelverwerkers. Dat moet anders. Er is een grote, dominante zuivelverwerker nodig, die bovendien extra meerwaarde haalt uit de geitenmelk.

Melkgeitenhouders moeten zich er beter dan voorheen voor inzetten dat die verwerker er komt zodat de sector toekan naar een duurzaam productiemodel. Vermeer: ”Er is in Nederland geen behoefte aan zeer grote melkgeitenbedrijven gebaseerd op stro en brok en met een focus op export van rauwe melk.” Ook moet de sector volgens hem voor eens en voor altijd zorgen dat de bokjesafzet duurzaam wordt geregeld en er een einde komt aan de massale export naar Spanje.

Vermeer kreeg daarin bijval van directeur-generaal Alida Oppers van het ministerie van ELI. Zij riep de sector ook op om meer werk te maken van antibioticareductie. Die is vooral in de opfokfase en bij de afmest van bokjes tamelijk hoog.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.