Rundveehouderij

Nieuws

Limagrain versterkt marktaandeel mais

Rilland – Maïskweker en zaadleverancier Limagrain heeft naar eigen zeggen zijn positie als marktleider op de Nederlandse maïsmarkt versterkt.

Meer dan 40 procent van het landelijk areaal werd volgens opgave van het bedrijf dit voorjaar met LG en Advanta-rassen ingezaaid. Dat zou een toename zijn van 7 procent ten opzichte van 2010.
Het totale maïsareaal is dit seizoen licht gedaald. In het Noorden stapten meer telers over op grasland vanwege de ongunstige oogstomstandigheden afgelopen najaar. Daarnaast is derogatie ook van invloed op het gekrompen areaal, meldt Limagrain.

Het maisras LG 30.218 is en blijft volgens het zaadbedrijf het meest gezaaide ras van Nederland. Het is dit jaar goed voor ruim 45.000 ha. Dat staat voor 20 procent van het totaal beteelde oppervlakte. ”Het vroege ras focust sterk op voederwaarde en kwaliteit”, aldus commercieel manager Jos Groot Koerkamp. ”Zijn scores voor wat betreft verteerbaarheid, gezondheid en opbrengst in de Aanbevelende Rassenlijst 2011 en goede praktijkervaringen hebben de vraag explosief doen toenemen.”

De droogte van de laatste tijd heeft vooralsnog weinig invloed op de ingezaaide maispercelen, meent Limagrai. Groot Koerkamp: ”Als deze droogte aanhoudt, kan dit de groei wel gaan belemmeren. Op termijn is er toch 50 à 60 millimeter neerslag nodig om de groei voort te kunnen zetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.