Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

LTO: melkveehouderij moet dichter bij samenleving komen

Amsterdam - Van de Nederlandse melkveehouders blijft 90 tot 95 procent in de komende jaren binnen de grens van 200 melkkoeien.

Dat verwacht Siem-jan Schenk, LTO vakgroepvoorzitter melkveehouderij.

LTO presenteerde vandaag in hartje Amsterdam zijn visie op de melkveehouderij onder de titel 'Midden in de maatschappij'. Na een vaartocht door de Amsterdamse grachten werd bij de Stopera de nieuwe visie overhandigd aan staatssecretaris Joop Atsma.

In de visie staan diverse doelen die moeten leiden tot een duurzame melkveesector in 2020. Duidelijk is dat de sector steeds dichter bij de samenleving moet komen te staan om haar positieve imago te behouden.

Volgens Schenk is het voor de 18.000 melkveehouders in Nederland een voorrecht om te mogen ondernemen op een kwart van het totale grondgebied. “Maar als wij over tien jaar nog boer willen zijn moeten we met verschillende factoren rekening houden.

Schenk noemt de factoren concurrentiekracht, markt en maatschappelijk draagvlak. Maatschappelijk draagvlak komt daarbij volgens vakgroepvoorzitter zeker niet op de laatste plaats.

Ontwikkelingen in de melkveehouderij zoals schaalvergroting en ontwikkeling van de techniek kunnen het imago van de sector snel laten veranderen. Vandaag de dag is draagvlak onder de burgers volgens Schenk nog aanwezig, maar melkveehouders moeten ervoor zorgen dat zij dit draagvlak in de toekomst niet kwijt raken. “Je kunt als melkveehouder een uitstekend rendement halen, maar als niemand naast je wil wonen dan werk je zeker niet duurzaam.”

Alledrie de factoren zijn volgens LTO nodig. LTO legt de lat in zijn visie hoog. Duidelijk is volgens Schenk dat de belangenorganisatie de gestelde doelen niet alleen kan realiseren. “We kunnen het alleen samen doen”.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik begin me steeds meer zorgen te maken over de visie die het L.T.O. ten publieke brengt. Op deze manier is het net of het in dienst staat van de regering. Zij moeten zich beperken tot het alleen maar vertegenwoordigen van hun clienten. Een persoon met visie hoort dus niet in een L.T.O.

 • no-profile-image

  Vind je Siem-Jan een persoon met visie dan? Hij staat toch alleen maar de meute na te kakelen! Van zulke personen moeten ze het juist hebben bij de LTO. Straks nog even een leuk, dikbetaald baantje als dank voor bewezen diensten.

 • no-profile-image

  Een boerenleider moet niet het paard voor de wagen met boeren zijn, maar de voerman op de wagen. Hij moet een visie hebben en de boeren kunnen vertellen wat de juiste weg is.
  Siem-Jan Schenk doet het goed in navolging van Frieslandcampina

 • no-profile-image

  Mozes hier ben ik het helemaal mee eens ,
  we moeten de maatschapij en politiek voor zijn, en zelf de kaders stellen die we kunnen bereiken in de toekomst.
  goede strategie van LTO !

 • no-profile-image

  Die kaders zijn al lang gesteld door de politiek. Het enige dat Siem-Jan doet is nakakelen. Het is de taak van een belangenbehartiger om zin en onzin van elkaar te scheiden, zodat je leden zich niet scheel betalen aan alweer een onzinnige maatregel. Maar je moet natuurlijk wel in staat zijn om dat onderscheid te maken.

 • no-profile-image

  Kan wel samen werken, maar Siem-jan heeft een dusdanige fisie dat het samenwerken alleen maar kan volgens de wensen van Siem-jan, dat is fout doen of wegwezen. Komop Siem-jan doe je ogen en oren eens open en ga eens met de rest meedoen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.