Rundveehouderij

Nieuws

Kaasproductie naar record, exporten omlaag

Zoetermeer – De Nederlandse zuivelindustrie heeft in de eerste drie maanden van 2011 een recordhoeveelheid van bijna 190.000 ton kaas verwerkt.

Dat is 3,2 procent meer dan in dezelfde periode van 2010, meldt het Productschap Zuivel (PZ).

De export van kaas bleef echter juist achter. Gedurende de eerste twee maanden van dit jaar (verder gaan de exportcijfers nog niet) liep de uitvoer van kaas met 3,9 procent terug ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Naar vrijwel alle bestemmingen werd minder verkocht, behalve naar Rusland, Griekenland, Spanje en Frankrijk. De waarde van de verkochte Nederlandse kaas steeg echter wel. Vooral op de Russische markt werd goed verdiend. Dit is de laatste weken echter moeilijker geworden, omdat Rusland nu nauwelijks meer afneemt, melden handelaren.

Veel beter gaat het op de botermarkt. Weliswaar daalde de productie, maar de verkochte volumes stegen – dankzij voorraden, terwijl de waarde van de verkopen met zo’n 50 procent steeg. Vooral de afzet naar Syrië en België steeg sterk.

Behalve de productie van boter daalde ook de productie van poeders en condens. Van deze twee laatste producten daalde ook het exportvolume. De waarde steeg door het gestegen prijsniveau echter wel. Bij de mageremelkpoeder steeg vooral de uitvoer naar Singapore, Maleisië, Thailand en Duitsland. De export naar Algerije en Indonesië zakte weg.

Bij vollemelkpoeder steeg vooral de export naar Algerije en Angola. Bij de condens stegen vooral de verkopen naar Kameroen, Griekenland, Oman en Libië. De uitvoer naar Nigeria en Hongkong zakte sterk terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.