Rundveehouderij

Nieuws 299 x bekeken

Investeringen in Deense melkveehouderij kelderen

Aarhus – De investeringen in de Deense melkveehouderij zijn vorig jaar sterk gedaald.

Dat stelt de bedrijfsadviesdienst van landbouwsectororganisatie LF vast aan de hand van de boekhoudingen van de ondernemers.

Per koe staken de melkveehouders in 2010 gemiddeld slechts 193 euro in het bedrijf. In het voorafgaande jaar was dat nog een veelvoud, namelijk ruim 900 euro. Dat komt neer op een daling van een slordige 75 procent.

Oorzaak zijn volgens de analisten van de dienst de sterk beperkte financieringsmogelijkheden door terughoudendheid bij de banken als uitvloeisel van gedaalde grondprijzen en een zwakke resultaatontwikkeling in de melksector.

Daarnaast focussen de boeren momenteel meer op vergroting van de doelmatigheid dan op expansie van het bedrijf, aldus de dienst. In de varkenshouderij is het beeld exact hetzelfde. Gemiddeld per bedrijf werd vorig jaar ruim 80.000 euro geïnvesteerd. In 2009 was het ruim het dubbele, namelijk 175.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.