Rundveehouderij

Nieuws 275 x bekeken

Investeren in quotum zonder rendement

Wageningen – Hoewel aangekocht quotum nauwelijks valt terug te verdienen tot de afschaffing in 2015, blijft de omvang van aangekocht quotum in de melkveehouderij behoorlijk groot.

Dat constateert Alfa Accountants op basis van analyse van cijfers van duizend bedrijven uit het bestand van de accountant.

Alfa schrijft in een analyse dat uitgaande van een resterend quotumtijdperk van vijf jaar bij aankoop in 2010 de afschrijving ongeveer 16 cent per liter bedraagt. Daar komt nog 2 cent aan rentelasten bij. ”Het lukt in de praktijk maar weinig bedrijven rendement te behalen op aangekocht melkquotum bij een langjarig gemiddelde melkprijs van 31 cent”, aldus de accountants. Kennelijk gaan melkveehouders ervan uit dat quotum dat in 2010 is aangekocht ook na 2015 nog waarde zal hebben.

De totale melkopbrengst bedroeg in 2010 32,58 cent, ruim een kwart meer dan in 2009. De kritieke melkopbrengst (de melkprijs waarbij de lopende uitgaven inclusief aflossing, vervangingsinvestering en privé-onttrekking kunnen worden betaald) is berekend op 28,43 euro per 100 kilo. Dat is 2,29 euro hoger dan vorig jaar.

Melkveehouders hebben het afgelopen jaar vooral gebruikt om hun bedrijf te ontwikkelen en te vergroten. Er is geen buffer opgebouwd voor eventuele magere jaren. Alfa zegt daarover: ”Van belang voor iedere individuele melkveehouder is goed in de peiling te hebben welke gevolgen de investeringen hebben voor het toekomstige rendement en voor eventuele bedrijfsovername op langere termijn. Voorkom dat de bank het heft in handen neemt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.