Rundveehouderij

Nieuws 253 x bekeken

Ierse NMA doet inval bij boerenbond

Dublin – De Ierse mededingingsautoriteit heeft vrijdag een inval gedaan in het kantoor van de Irish Farmers Association.

De Competition Authority heeft het gemunt op de langlopende actie van de IFA rond de melkprijzen in supermarkten. NFA-voorzitter John Bryan is woedend. Hij zegt dat de inval een verspilling is van belastinggeld. Bryan vindt dat de ambtenaren zich beter op de winkeliers dan op hun leveranciers kunnen richten.

De dienst stuurde vijftien medewerkers vergezeld door één politieagent naar het Irish Farm Centre waar de IFA huist. Bij de inval werden naast documenten ook computers en de mobiele telefoon van Bryan zelf in beslag genomen. Ook werden bestuursleden en medewerkers van de bond ondervraagd. Bovendien werden de woningen van enkele bestuursleden bezocht, zo melden Ierse zondagskranten.

De Competition Authority wil in dit stadium alleen zeggen dat het het gaat om 'vermeend anti-concurrerend gedrag'. De dienst zou de acties van de sectie melkveehouderij al geruime tijd tegen het licht houden. Daarbij gaat het vooral om gesprekken die bestuursleden hebben met managers van grote winkels over de melkprijs. Bovendien houden groepen melkveehouders regelmatig demonstraties bij de grootste supermarkten in het land.

Voorzitter John Bryan is ’verbijsterd’ over de tactiek van de Competition Authority.  ”Die probeert de IFA te sluiten op grond van aantijgingen van winkeliers tegen boeren die proberen hun geld met verse melk te verdienen. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat belastinggeld wordt verspild aan een actie tegen boeren die worstelen met toenemende kosten en kelderende marges terwijl de grote supermarkten de winsten uit de voedselketen opstapelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.